Agancsosok, akikkel talán már soha nem fogunk a természetben találkozni…


kidsnews (124éves) - 2 éve

A vietnámi szikaszarvasok Ázsiában honos szarvasfélék, Japánban már évszázadok óta szelídítik őket. Az állat igényei hasonlóak az európai szarvasfélékhez: ezek a ritka patások a sűrű aljnövényzetű erdőségeket kedvelik, melyek közelében nyílt területek is találhatóak.

Hajnalban és alkonyatkor a legaktívabbak. A szőrzetük színe nyáron sárgásbarna, a test két oldalán sárgásfehér foltokkal, mely igen jó álcázást biztosít az állatoknak, amikor a ritkás erdőben legelnek. Télen, amikor ritkább a növényzet, a bunda színe szürkésbarnává válik, s a foltok színe is megfakul.

A világon számtalan helyre telepítettek szikaszarvasokat, most mégis a kihalás szélén áll ez a faj, egyrészt az orrvadászok tevékenysége miatt, másrészt természetes élőhelyük pusztulásának köszönhetően. Szerencsére az Európai Fajmegőrzési Program (EEP) 1989 óta koordinálja az alfaj szaporítását, így ma a világon 360 egyedet tartanak állatkertekben, például hazánkban a Nyíregyházi Állatkertben is látható néhány példányuk.

Ha érdekesnek találtad ezt a cikket, kérjük, kedvelj minket és oszd meg ismerőseiddel, hogy minél többen olvashassák alkotói közösségünk írásait.

Forrás:

Nyíregyházi állatkert

2017 Kidsnews | All rights reserved