Fotókkal a gyermekmunka ellen


kidsnews (124éves) - 2 éve

A hét témájaként a gyermekek jogainak világnapja kapcsán az egyik utolsó cikkünkhöz érkeztünk, amelyben Lewis W. Hine amerikai fotóművészt mutatjuk be, aki a munkájával a társadalmi igazságosság kivívását és a gyermekmunka eltörlését szorgalmazza.Három egyetemen tanult szociológiát és emellett a fényképezés csínyját-bínyját önképzés keretében tanulta meg.A fotográfia tudományát tanítani kezdte New Yorkban, amelynek keretében először migránsokat, majd indusztriális munkásokat életét örökítette meg.

Néhány adat a gyermekmunkáról:

A rendelkezésre álló adatok szerint a századfordulón az amerikai ipar körülbelül 1,7 millió tizenöt év alatti gyermeket dolgoztatott, és ez 10 éven belül kétmillióra nőtt.A fiatalok napi 14-16 órát dolgoztak pihenés nélkül, ezáltal az egészségi állapotuk hamar romlásnak indult. Tönkrement a gerincük, TBC-sek lettek, emellett gyakran hörghuruttól vagy különböző sérülésektől szenvedtek.

A 19. század elején National Child Labor Committee-nak, a gyermekmunka beszüntetésével foglalkozó non-profit szervezet munkatársaként készített képeket a dolgozó gyermekektől és dokumentálta drámai és megható mindennapjaikat. Ezalatt bányákat és gyárakat látogatott meg, nem egyszer álruhába bújt annak érdekében, hogy hiteles képet tudjon nyújtani az ott látottakról és mégse fedje fel valódi célját, ezért többször biztosítási ügynök, vagy kereskedő szerepébe rejtőzött. Hine munkái úttörőnek számítanak a történelemben, mert ő volt az első, aki képekkel bizonyította a gyermekek hányatatott sorsát. Minden megelevenedett a fotódokumentumain, amiről addig csak hallomásból sejtett a felső tízezer: nyomor, szenvedés, éhínség, elgyötörtség és kilátástalanság.

Közel tíz év alatt több ezer felvételt készített, amit az őt alkalmazó cég felhasznált a kampányához. A munkája során született fotóknak köszönhetően az amerikai kongresszus 1916-ban korlátozta az Egyesület Államokban a gyermekmunkát, végül 1938-ban meghozott törvénynek köszönhetően a munkavállalás minden formáját betiltották 16 éves korig.

Hine fotói plakátokon, magazinokban, előadásokban jelent meg, amelyek hozzájárultak hazájában a gyermekmunka felszámolásához.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.

Forrás:

wikipedia.org

2017 Kidsnews | All rights reserved