December 4 . megszületik Julie Recamier


kidsnews (124éves) - 2 éve

Születési nevén Jean Francoise Julie, Recamier dúsgazdag bankár felesége. Még hajadonként családjával Párizsba költöző Julie szépségének híre futótűzként terjedt a városban. Fiatalemberek tömegei rajongta körbe, ő mégis anyagi megfontolás alapján a nála 25 évvel idősebb bankárhoz, Jacques Récamier-hez ment feleségül 17 éves korában.

Az elegáns fiatalasszony kedvelte a társasági életet, ezért Párizsban szalont nyitott, ami rövidesen politikusok, művészek, gazdagok trendi gyülekezőhelyévé vált, rendszeres vendég volt például Bernadotte marsall, akkor még a forradalom tábornoka, később XIV. Károly néven svéd király lett.

A gyönyörű és okos asszony a szalonban gyakran heveredett le egy egyedi megjelenésű szófára, ezeket a pillanatokat számos festményen örökítettek meg kor festőművészei, így az egyedi bútőrdarab és Madame Récamier neve az idők alatt a köznyelveben egybeforrt.

Sajnos a forradalom az elbűvölő fiatalasszony szerencse csillagának is leáldozását hozta. A napóleoni megszorító intézkedések sokat ártottak a neves vállalkozásnak, a szalont mégis a végsőkig fenntartotta. A gyanakvó császár végül mégis feloszlatta a túl sok royalista által látogatott fényes szalont, gazdáját pedig vidékre száműzte.Forrás:

wikipedia.org

2017 Kidsnews | All rights reserved