December 6- Szent Miklós püspök


kidsnews (124éves) - 2 éve

I.sz. után 245 körül Patara városában látott napvilágot egy igen gazdag család sarjaként. Egy városi járvány miatt a korán árvaságra jutott Miklós Patara érsekéhez, nagybátyához került. Felnőve az egész életét a gyerekek tanításának szentelte, minden Miklós napon ajándékokat is osztott a környék gyermekinek. Segítőkészségének és szeretetének híre messze földre is eljutott. Szüleitől örökölt vagyonát az emberek segítésére fordította. A legenda szerint esténként hosszan sétálgatott. Az egyik este sétája közben meghallotta a nyitott ablakon keresztül három lány vitáját, hogy melyikük adja el magát rabszolgának, hogy tudjon segíteni a családon, és hogy a másik férjhez tudjon menni.

Miklós visszasietett a templomba, és egy marék aranyat kötött zsebkendőbe, és bedobta az ablakon keresztűl. A vitatkozó nők azt gondolták csoda történt. Napra pontosan egy év múlva újabb keszkenőnyi aranyat dobott be a második lánynak is. A lányok kirohantak a léptek hangjára és egy piros ruhás öregember láttak, aki éppen elsietett a sötétben.  A harmadik évben rettentő hideg volt, ezért Miklós nem találta nyitva az ablakot. A nemesember kisháza a sziklaoldalba épült, így Miklós felmászott a tetejéhez és a nyitott kéményes tűzhelyen keresztül dobta be az aranyat. Legkisebb leány épp ekkor tette a harisnyáját oda száradni, az arany pedig pont beleesett.

Ettől a pillanatól fogva mindenki egy ismeretlen jótevőről kezdett mesélni, aki télen érkezik mindig ugyanabban az időben és ajándékokat oszt az arra érdemeseknek. Később az egyik arany mintája miatt az is kiderült, hogy a titokzatos piros ruhás öregember jótevő Miklós püspök volt.Forrás:

wikipedia.org

2017 Kidsnews | All rights reserved