December 7. – Pearl Harbor


kidsnews (124éves) - 12 hónapja

1941-ben ezen a napon történik az amerikai történelem talán legismertebb támadása. A hadüzenet nélküli offenzívát a japán flotta, úgy hajtotta végre, hogy a japán császári diplomácia folyamatos tárgyalás sorozattal altatta az USA figyelmét.  Amit az amerikai kormányzat olyannyira elhitt, hogy jó néhány találgatás és összeesküvés-elmélet szól napjainkban is arról, hogy Roosevelt elnök szándékosan hagyta elpusztítani a flottát, annak érdekében, hogy az amerikai állampolgárokat a háborúra hangolhassa.  De nézzük a tényeket, ami a pusztításhoz vezetett.

November 8, 1941, New York, New York, USA – Image by © Bettmann/CORBIS

Az első komolyabb hiba az volt, hogy a Jamamoto és Nagumo vezette japán flotta – 6 repülőgép-anyahajóval, több hadihajóval, tengeralattjárókkal, amit négyszáztizennégy repülőgéppel támogattak – zavartalanul sétahajózhatott Pearl Harbor felé hetek óta.

December 7-e 1941-ben vasárnapra esett, mindenki a békés vasárnapi kimenőjén andalgot így teljesen kiszolgáltatva várta a pusztító repülőrajt. Ha mindez nem lett volna elég, még sikerült egy személyes orbitális hibával is megfejelni. Ugyanis reggel hét órakor a támaszponton észlelték a közeledő japán gépeket, de a radartiszt azokat egy általuk várt B–17-es köteléknek gondolta. Az érkező 183 repülőgépen azonban a felkelő nap felségjele volt, és 7:48-kor könyörtelenül le is csaptak a kikötőre.

Forrás:

wikipedia.org

2017 Kidsnews | All rights reserved