Kurisumasu ni wa kentakki! – Karácsonyra Kentuckyt


kidsnews (124éves) - 2 éve

Karácsony Japánban. Bármilyen meglepő Japánban is van karácsony, ugyan a japán lakosság csupán 1% keresztény, így biztosan kimondhatjuk nem vallási indíttatásból ünneplik a karácsonyt. Náluk egyfajta Valentin nap extraként funkciónál. Ezen a napon rém ciki egyedül ünnepelni, ezért már hónapokkal december 24. előtt a japánok nagy tömegben lepik el a netes párkeresőket, nehogy egyedül kelljen eltölteni a karácsonyt. Náluk ez az ünnep egyébként – hagyományok híján – egyetlen napot takar és ez 24-re esik.

Ami döbbenet, hogy az elején elég veszteségesen üzemelő KFC 1974-ben reklám kampányba kezdett, „Karácsonyra Kentuckyt!” szlogennel, ami hatalmas sikert aratott. Biztosan marketingesek mennyországába szállt az akkori vezető, ugyanis mára ez a reklámkampány a karácsonyt és a KFC csirkét máig összetartozó fogalommá gyúrta és napjaikban hetekkel előre kell leadnod a rendelést, ha ilyen hagyományokkal rendelkező fast foodra támadna kedved.

Az, hogy tortát esznek édességként nem annyira furcsa, hiszen erre sokfelé van példa a világban. Ők viszont a szeretteik helyett, tanáraikat és munkatársaikat lepik meg ajándékkal ezen a napon. Amit még érdemes külön kiemelni náluk az a fény. Ebben még a világlátott utazók is nagyrészt Észak-Amerikát gondolják nagyhatalomnak addig, amíg nem jártak Japánban az ünnep idején. A japánok nemcsak a fákat és házakat világítják ki, hanem gyakorlatilag mindent, amit csak lehet, az egyik legmeggyőzőbb ilyen látványosság a Starlight Garden, ahol több millió kis világító testet helyeznek el, hogy zenére komponált fényshow adjanak a karácsonyi hangulat jegyben.

 

 2017 Kidsnews | All rights reserved