Szent este.


kidsnews (124éves) - 1 éve

Néhány évszázada a hithű keresztények december 24-én a nagyböjt után, amikor napközben még csak kenyeret, üres bablevest, mákos gubát ettek. Aztán a legtöbb helyen délután négy és este hét óra között megterítették az asztalt és elkezdődött az ünnep fénypontjaként a vacsora. De voltak olyan területek is hazánkban, ahol csak a hagyományos éjféli mise után fogtak bele a karácsonyi vacsora elfogyasztásába.

Az ünnepi asztalra piros terítő (öröm szimbóluma) került és rá szalmát raktak a betlehemi jászol emlékeként.  A hagyományos menü is sokszínű tájegységeként változatos és házanként is különbözően alakult ki. Sokfelé rántott ponty, hal, halászlé kerül az ünnepi asztalra. Egy-két területünkön elmaradhatatlan a pulyka gesztenyével töltve, de lehet töltelék nélkül is. Azonban a legismertebb hagyományos karácsony esti ételünk a töltött káposzta, ennek oka, hogy a paraszti világban erre az időszakra időzítették a disznóvágást is. Így ezeknél a házaknál elmaradhatatlan a káposzta mellett, hurka- és kolbásszal is ékesíteni az ünnepi asztalt.  Természetesen nem hiányozhat a végén még egy kis hagyományos diós és mákos bejgli, esetleg zserbó és almás süteményekkel is illik koronázni a vacsorát.

Magyarországi hagyományos menüket legtöbbször a paraszti babonák befolyásolták. Mák, bab, lencse a bőséget jelképezte a régi világban mivel megszámlálhatatlan a sok kis mag miatt. Az alma a bölcsességet szimbolizálja.

Forrás:

torzsasztal.com és szeretlekmagyarorszag.hu

2017 Kidsnews | All rights reserved