január 16. – A szesztilalom bevezetése az Amerikai Egyesült Államokban.


kidsnews (124éves) - 10 hónapja

1920-ban ezen a napon fogadják el a jogalkotók az USA a szesztilalmi törvényét, ami minden addigi elképzelést felülmúlóan fellendítette az amerikai gengszterek által uralt feketepiacot. A rengeteg film, könyv, és történet által is feldolgozott időszak vette kezdetét 13 évnyi józan létre ítélve a törvénytisztelő állampolgárokat. A nagyobb városokban néhány héttel a törvény elfogadása után már ezrével kezdtek nyílni illegális kocsmák, amiket természetesen a helyi gengszterbandák irányítottak. Ezzel a tilalom alatt hihetetlen mennyiségű tőkét halmoztak fel a saját maguk számára. A new york-i Charles Luciano, az omahai Tom Dennison, vagy Chicago rettegett és világ egyik legismertebb – köszönhetően a filmklasszikusnak számító The Godfather filmnek – bandavezére, Al Capone számára is egyaránt az alkohol teremtette meg a felemelkedés lehetőségét.

A durva és véres bandaháborúkkal tűzdelt időszakban a maffiózók fojtó szorításában vergődő amerikai városokban mai felfogással elképzelhetetlen méreteket öltött a korrupció, megszűnt a közbiztonság A bűnözök és a törvény emberei pedig sokszor ugyanazok voltak. Mire a kormánynak sikerült felfogni a problémát 13 év telt el és enyhítette a 1919-ben hozott jogszabályt.

Ha érdekesnek találtad ezt a cikket, kérjük, kedveld és oszd meg ismerőseiddel, hogy minél többen olvashassák gyermekalkotói közösségünk írásait

 

Forrás:

http://www.rubicon.hu

2017 Kidsnews | All rights reserved