Január 17. – Kitört a Nyiragongo vulkán


kidsnews (124éves) - 11 hónapja

Nyiragongo vulkán a Kongói Demokratikus Köztársaság keleti területén található a Virunga Nemzeti Park területén. Az UNESCO világörökség részeként is nyilvántartott természeti csoda, sajnos nem mentes a régióra jellemző polgárháborúkkal tűzdelt, puskaporos hangulattól.  A vulkán Afrika legaktívabb tűzhányója hét társával egyetemben, amelyek ezen a területen találhatóak. A fő kráter 2 km széles és gyakran látható benne lávató.

Arra nincs adata a vulkánkutatóknak, hogy mióta működik, de azt már pontosan nyilvántartják, hogy 1882 óta harmincnégyszer tört ki. 2002-ben ezen a napon lépett működésbe olyan erővel, hogy több mint 400 000 embert kellett a környékről kitelepíteni. 1999. január 10-én lávaszökőár indult a közeli Goma városka felé óránként 60 km/h sebességgel elégetve mindet, ami az újtába került, akkor összesen 22 négyzetkilométernyi területet pusztított el.

Ha érdekesnek találtad ezt a cikket, kérjük, kedveld és oszd meg ismerőseiddel, hogy minél többen olvashassák gyermekalkotói közösségünk írásait.

Forrás:

www.nationalgeographic.com

2017 Kidsnews | All rights reserved