Január 19. – Magyarországi németek elhurcolásnak emléknapja


kidsnews (124éves) - 10 hónapja

2012-ben határozott a magyar Országgyűlés, hogy ez a napon emlékezzünk a magyarországi németek elhurcolására. A kollektív felelősségre hivatkozva, 1946-ben ezen a napon kezdték meg a magyarországi német kisebbség szervezett elűzését. De ebben az történelmi időszakban nem csak hazánkban uralkodott erős német ellenesség. A második világháború alatt folyamatosan vált egyre radikálisabbá kelet-közép és délkelet-európai államok vezetőinek véleménye az országukban élő német nemzetiségűekről.

A második világháború végére a politikai vezetés és a közhangulat gyakorlatilag „Hitler szálláscsinálójának” tekintette az összes német származású embert. Így az ő logikájuk azt diktálta, hogy minden nácik által elkövetett borzalomért az összes németszármazású a felelős, azt, hogy németek köreiben is működtek ellenállási mozgalmak, gondosan felejteni igyekeztek mind a nemzetállam képét kergető vezetők, mind az akkori véleményt formáló nagyhatalmak. Az etnikailag egységes, „tisztított” nemzetállamok létrejöttének elképzelése mellett meghatározó volt a bosszú és a megtorlás igénye is az elszenvedett borzalmakért, de legalább ilyen fontosak voltak a szociális és gazdasági szempontjai is, nem is beszélve a német kisebbség elűzéséből keletkező politikai és gazdasági haszonról.

Ha érdekesnek találtad ezt a cikket, kérjük, kedveld és oszd meg ismerőseiddel, hogy minél többen olvashassák gyermekalkotói közösségünk írásait.

 

 

Forrás:

rubicon,hu , wikipedia.org

2017 Kidsnews | All rights reserved