Január 19. – A magyarországi németek elhurcolásnak emléknapja


kidsnews (124éves) - 2 éve

2012-ben határozott úgy az Országgyűlés, hogy minden évben január 19-én emlékezzünk meg a magyarországi németek elhurcolásáról, mivel a kollektív felelősségre hivatkozva, 1946-ban ezen a napon kezdték meg a hazai német kisebbség szervezett elűzését. A második világégést követően egyébként nem csak hazánkban uralkodott el az erős németellenesség. Az európai politikai vezetés és általában a közemberek is „Hitler szálláscsinálójának” tekintették az összes német származású embert, így az ő logikájuk azt diktálta, hogy minden a nácik által elkövetett borzalomért ők is felelőssé tehetők. Azt, hogy azokban az időkben a németek köreiben is működtek ellenállási mozgalmak, gondosan felejteni igyekeztek a nemzetállam képét kergető vezetők.

Az etnikailag egységes, „tisztított” nemzetállamok létrejöttének elképzelése mellett meghatározó volt a bosszú, és a megtorlás igénye is az elszenvedett borzalmakért, illetve a német kisebbség elűzéséből keletkező politikai és gazdasági haszon is jelentős részét képezte az intézkedésnek.

Ha tetszett az írásunk, oszd meg másokkal is, nyomj egy lájkot és kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a youtube-on is.

 Forrás:

rubicon,hu , wikipedia.org

2017 Kidsnews | All rights reserved