Január 2. Kanada és USA között megegyezés születik a Niagara-vízesés megőrzésére


kidsnews (124éves) - 12 hónapja

A világ talán legismertebb vízesése az átlagos vízállásnál percenként 110 000 köbméternyi vizet átengedő zuhatag. A rendkívül széles látványosság a Nigara folyóhoz tartozik és az Egyesült Államok és Kanada határán fekszik elválasztva ezzel az USA New Yorki és a kanadai Ontário államot egymástól.

Különlegessége sokkal inkább a szélessége, mint magassága, ha van olyan szerencséd, hogy láthatod, majd víztől csöpögő ruhában – ugyanis a vízesés környékén olyan mennyiségű a vízpára, hogy lehetetlen ellene védekezni –, és félig süketként távozol a lezuhanó víz robajától. Könnyen felismerd majd, hogy valójában a híres Niagara-vízesés nem is egy, hanem három vízesés rendszere. A nyári csodánál szerintem csak egy lélegzet elállítóbb látvány létezik; és ez a megfagyott vízesés, vagyis helyesebben mondva amikor a zuhatag tetején a víz megfagy.

 

Néhány érdekesség a vízesés kapcsán:

A patkó zuhatag 50 méter magas, míg az amerikai 21 méter csak.

Eredeti neve Onguiaahra, ami az irokéz indiánoktól származik és jelentése: szoros.

Sokan megpróbáltak már leugrani a vízesésbe, túlélni ezt először Sam Patchnek sikerült.

Több tudós véleménye szerint, még körülbelül 50 000 évig látogatható, mert utána eltűnik az erózió miatt. Az Amerikai zuhatag résznek ennél sokkal rosszabbak a kilátásai, ennek a szakasznak csak 2000 évet jósolnak korunk kutatói.

Ha érdekesnek találtad ezt a cikket, kérjük, kedveld és oszd meg ismerőseiddel, hogy minél többen olvashassák gyermekalkotói közösségünk írásait.

 

Forrás:

http://csodalatosfoldunk.blog.hu

2017 Kidsnews | All rights reserved