Január 8. – Fidel Castro


kidsnews (124éves) - 11 hónapja

Fidel Castro egy megosztó vezető volt az emberek számára, halála bejelentésekor az emberek kubai fiestát rendeztek az amerikai városokban. Mások Kubában meg éppen ennek ellenkezőjeként tették, mélyen gyászolták a nagy vezetőt. Fidel Castro 1959-ben ezen napon érkezett  vissza Havannába. De kezdjük az elejéről. 1926. augusztus 13-án született kommunista vezető, diktátor. Jogi egyetemet végzett forradalmár volt. Karrierje 1953-ban Santiago városban lévő Moncada laktanya ellen intézett támadással kezdődött, és 19 évnyi börtönbüntetést kapott érte. De 19 hónappal később amnesztiával szabadult és Mexikóba ment. Itt találkozott Che Guevarával, majd kétévnyi távollét után, 1956 végén tért vissza jó néhány fegyveressel maga mellett gerillaharcot indítva az őt elítélő katonai puccsal hatalomra kerülő kormányzati erő ellen. A felkelők ellen több mint 12 000 katonát küldtek a hegyekbe, de mivel ezek jórészt alig képzett katonák voltak Fidel jól képzett és motivált katonái komoly vereséget mértek a túlerőre.

Fidel Castro 1959-től 2008-ig volt Kuba első embere, birtokolta a fegyveres erők főparancsnoka és a miniszterelnök címet is, 1961-ben lett a Kubai Szocialista Forradalom Egységpártjának első titkára, 1976-ban az államfő. Castro 1961-ben jelentette be, hogy Kuba a marxista-leninista útra lépett, és még napjainkban is „független és szuverén szocialista munkásállam, egységes és demokratikus köztársaság formájában megszervezve” a hivatalos államformája.

 

Ha érdekesnek találtad ezt a cikket, kérjük, kedveld és oszd meg ismerőseiddel, hogy minél többen olvashassák gyermekalkotói közösségünk írásait.

 

Forrás:

24.hu és wikipedia.org

 

2017 Kidsnews | All rights reserved