Farkas élet itthon.


kidsnews (124éves) - 5 hónapja

Farkas sokunk szemében a vadvilág érintetlenségének jelképe. Lényünk egyik része rajong érte, míg a másik fele tart tőle.  Pedig Europában számos helyen természetes a velük való együttélés, még ha meglátni őket aligha van esélyünk rejtőzködő életmódjuk miatt. A farkasok általában nagykiterjedésű erdőkben élnek, hallásuknak és szaglásuknak köszönhetően jóval hamarabb észrevesznek minket, mint mi őket, így legtöbbször csak nyomok utalnak jelenlétükre, és szerencsés esetben néhány kameracsapda felvételt is láthatunk.

Több vadgazdálkodási vélemény szerint hazánkból soha nem tűnt el teljesen a farkas, például az Északi-középhegységben számtalanszor előfordultak portyázó egyedek. A Bükki Nemzeti Park munkatársai 2010 óta dokumentálják a bükki farkasok életét és több mint ezer észlelést tartanak számon a szégyenlős kutyaféléből. Az itt élő család territóriumát több mint 550 négyzetkilométerre becsülik a szakemberek. Az ordas négylábúak területükön belül 20–40 kilométer távolságot bejárnak óránként.

A szakemberek az elmúlt időszakban észlelt lábnyomokból és ürülék minták alapján úgy gondolják, hogy hazánkban újabb területen, a Börzsönyben is megjelentek.

A farkasok az erdei élővilág természetes karbantartói, mert mozgásukkal a területükön élő, növényevő nagyvad fajokat (szarvasok, őzek, vaddisznók) mozgását irányítják, és elejtik a beteg vagy sérült állatokat, ezzel további pozitív hatást gyakorolva az erdő élővilágára.

 

Ha érdekesnek találtad ezt a cikket, kérjük, kedveld és oszd meg ismerőseiddel, hogy minél többen olvashassák gyermekalkotói közösségünk írásait.

Forrás:

wwf global

2017 Kidsnews | All rights reserved