február 13. – Szajha? Igen. De áruló? Soha!


kidsnews (124éves) - 10 hónapja

Ezen a napon tartoztatták le Mata Harit Párizsban. A történelem leghíresebb kémnőjét és szajháját, akinek a neve összeforrt a női csábítással megszerzett államtitkok képével. Pedig Mata Hari aligha volt kém, illetve ha sikerült is beszervezni a kémszolgálatok titkos világába, nem sok valódi titkot tudott megszerezni. Mata Hari  Margaretha Geertruida Zelle néven született a holland Leeuwardenben. A sötét hajú, fekete szemű, karcsú kreol lány, nem illett a szőke és testes hollandok közé. Állítólag valamelyik őse jávai lehetett, innen szerezte egzotikus megjelenését. Valójában nem indiai családból származott, az apja pap volt állítólagosan , és anyja pedig templomi táncosnő, ahogy azt a legenda tartja.

A nehéz házasságból menekülő, a korában már idősödő nőnek számító Mata Hari, sivai erotikus táncosként lépett fel, nem kevés sikerrel. Európai fellépései kapcsán kapcsolatba került magas rangú katonatisztekkel és államférfiakkal, de amíg ez a háború előtt senkinek nem szúrt szemet. Addig az elsővilágháborús időszak alatt már gyanakvással nézték a híres kurtizánt, hogy a legkülönbözőbb nemzetiségű befolyásos férfiakkal tart fenn kapcsolatot. Az első, aki pénzt ajánlott neki titkokért a francia kémelhárítás egyik kapitánya, Georges Ladoux volt, aki egymillió frankot ígért neki. Ezzel Mata Hari visszavonhatatlanul belekeveredett Európa különböző kémszolgálatainak játszmáiba, és így a vesztébe is.

Perében olyan nagyságú államférfiak is oltalmukba vették, mint Henri Robert de Marguérie, a külügyminisztérium tisztje, aki az asszony védelmére ezeket mondta:

„– Nagyon elfoglalt ember vagyok, éjjel és nappal a háborúval foglalkozom. Éppen ezért nagy megkönnyebbülés volt számomra úgy tölteni három napot, hogy csak a filozófiáról, az indiai művészetről és a szerelemről beszélgettünk. Talán valószínűtlen az önök számára, de ez az igazság. Semmi sem változtathatja meg e hölgyről alkotott jó véleményemet! „

Mata Hari a perben elismerte, hogy szajhaként kereste kenyerét, de állítása szerint sosem lett áruló.

– Szajha? Igen. De áruló? Soha!- mondta Mata Hari

(Original Caption) Mata Hari (1876-1917), real name Gertrude Margarete Zelle. Dancer on French stage, executed as a spy by the French.

 

Ha érdekesnek találtad ezt a cikket, kérjük, kedveld és oszd meg ismerőseiddel, hogy minél többen olvashassák gyermekalkotói közösségünk írásait.

Forrás:

rubocon.hu és ng.hu

 

2017 Kidsnews | All rights reserved