február 14. – Bálint-nap


kidsnews (124éves) - 11 hónapja

A Bálint-nap, vagy ahogy amerikanizáltan mondjuk Valentin-nap, a szerelmesek napja. Mára már hazánkban is ünnep lett, ilyenkor illik kedvesünknek, szerelmünknek valami apró figyelmességgel kedveskedni. Ahogy arra már jó néhány üzlet fel is hívta a figyelmünket. Ha megpróbálunk kitekinteni a mindent elborító piros szívecskék mögül, akkor találkozhatunk az eredeti ünnep hagyományival is.

Ismerkedjünk meg ezekkel is!

A Valentin-nap eredete a Római Birodalom idejére tehető, ez a nap volt ugyanis Juno – a nők, a szülés és a házasság istennője – tiszteletére adott ünnepség napja és az ezt követő nap február 15. Luperkalia ünnepe, amikor is „párosították” a fiatalokat. Luperkalia fesztivál előestéjén vagyis február 14-én a lányoktól szigorúan elválasztott ifjúk papírra írták a római lányok neveit és egy edénybe tették őket. Majd minden fiú húzott egy nevet, az a lány lett a partnere a fesztivál alatt. De az sem volt ritka, hogy ez a párosítás egész évre szóljon, sőt nem egyszer házasság is lett belőle. I.e. 270 körül tevékenykedett egy Valentin nevű pap is Rómában, és ebben az időszakban tiltotta be II. Claudius császár a házasságot a fiatal férfiaknak, mert így jobb katona vált belük. Valentin azonban romantikus lélek volt és titokban összeadta a fiatalokat, amiért halálra ítélték, majd később szenté avatták és így 496-tól február 14-én ünneplik Szent Valentin napját.

 

Ha érdekesnek találtad ezt a cikket, kérjük, kedveld és oszd meg ismerőseiddel, hogy minél többen olvashassák gyermekalkotói közösségünk írásait.

 

 

Forrás:

családvilag.hu

2017 Kidsnews | All rights reserved