Február 20- nemzetközi pipanap


kidsnews (124éves) - 11 hónapja

Popeyenek és Sherlock Holmesnak is  elmaradhatatlan kelléke a két ajak között közrefogott férfiasság kifejezője a pipa.

Az ember ősidők óta füstöl, különböző kultikus eljárások alatt égetett, perzselt el füveket növényeket vélt vagy valós hatásukért. Füstjeleket használtunk jelzésre, de áldozatként is bemutattuk az isteneknek. A pipa ősét mégis női szertartáshoz köthetjük.  Görög szerzők műveiből tudhatunk róla, hogy Pythia, a Delfiben lévő szenthely jósnője füstöt használt ősi szertartásai során.

 

A  füst fontos kelléke volt a  az istenekhez való közelkerülésnek, napjaink elképzelései szerint valamilyen bódító anyagot használt. A manapság használt dohány sokkal később került Europába.  Erre  1492. október 12-én került sor amikor  Kolumbusz Kristóf kikötött a Bahama szigetek egyikén. Az idegen hajósokat barátsággal fogadó bennszülöttektől gyümölcsök és egyéb ajándékok mellett többek közt “néhány száraz levelet is adtak, amelyek Kolumbusz Kristóf számára ismeretlen oknál fogva nagy értéket  képviseltek az őslakosok számára.  Rendeltetésük sem az ő, sem emberei  számára nem derült ki egészen Kuba szigetén való másfél hónappal később való kikötésig. Ahol először kaptak  útmutatást a száraz levelek használatához, alkalmazásához.

 

Ha érdekesnek találtad ezt a cikket, kérjük, kedvelj minket és oszd meg ismerőseiddel, hogy minél többen olvashassák gyermekalkotói közösségünk írásait.

 

Forrás:

http://szipka.blog.hu/

2017 Kidsnews | All rights reserved