február 22. – GPS rendszer első műholdja


kidsnews (124éves) - 11 hónapja

1978-ban ezen a napon lőtték fel napjaink szinte nélkülözhetetlen tájékozódási segítségének első műholdját. A globális helymeghatározó rendszer (GPS) kapcsán legtöbben telefonjainkban és autóinkban is megtalálható digitális térképre gondolunk a valóságban viszont a GPS egy műholdakból álló hálózat. A műholdak bolygónk körül fix pontokon keringve sugározzák a GPS-vevővel fogható jeleket az eszközeinkre. Ezek a jelek időkódot és földrajzi adatokat tartalmaznak, így az általunk használt eszköz Földünk tetszőleges részén képes meghatározni helyzetünket és sebességünket. Az ötlet eredetileg természetesen a hadsereg számára lett kifejlesztve a hatvanas években.

Az első ötlet a fellőtt Szputnyik kapcsán merült fel 1957-ben. USA-ban tesztelt első GPS rendszer a Transit volt, amely öt műholdat foglalt magába és a tengeren lévő hajóknak nyújtott segítséget a helymeghatározásban az óceánokon.

 

Ha érdekesnek találtad ezt a cikket, kérjük, kedvelj minket és oszd meg ismerőseiddel, hogy minél többen olvashassák gyermekalkotói közösségünk írásait.

2017 Kidsnews | All rights reserved