február 23. – A legismeretibb magyar király születése, aki még Drakula grófot is tömlöcbe záratta.


kidsnews (124éves) - 10 hónapja

Rengeteg felmérés igazolja, hogy hazánk legismertebb és egyben az utókor számára „legnépszerűbb” uralkodója Mátyás király volt. Ennek az elismerésnek érthető okai, hogy Mátyás korszakában hazánk még meghatározó szereplője volt az európai nagypolitikának, korának egyik legsikeresebb koronás főjeként hatalmas zsoldos hadsereget tartott fent, az akkor még működő hazai aranybányák ontották az aranyat, ez mellett óriási adókat szedett be. Mindeközben képes volt a hódító háborúkat indítani és törököket is a birodalmon kívül tudni. Azonban az érdemes tudni, hogy korszakában Mátyás népszerűségi indexe nem volt igazán magas. Bár királlyá választásának legfőbb oka apja népszerűsége és a magyar elit buta feltételezésének köszönhette, miszerint fiatalember könnyen irányítható lesz. De Mátyás egyik elvárásnak sem felelt meg. Nem csak a nemességet zárta ki teljesen a döntéseiből, de még az oszmánok ellen se nagyon vezetett csatát, cserébe szinte példátlanul durva adókat rótt ki. Nem is egy összeesküvést szerveztek ellene, amit ő rendre leleplezett.

Máig vitatott kérdéses a származása, aminek alapját az adja, hogy Hunyadi János (Mátyás apja) havasföldről érkezett hazánkban ahol román, tatár, kun, úz és besenyő származású  volt a lakosság, így van olyan kutatónk, aki a kun származást preferálja. Mások a román származást látják alátámasztottnak, mivel többek között a családban használt keresztnevek is erre utalnak.  De vannak olyan elméletek is, hogy Mátyás vérszerinti nagyapja Luxemburgi Zsigmond nőbolond császár, akinek Morzsinai Erzsébettől született János balkézről. De ezt az elméletet nem sok minden támasztja alá.

Külön érdekessége Mátyás királynak, hogy szoros viszony fűzte Drakula grófhoz. A híresen kemény, havasalföldi fejedelemmel egy ideig együtt harcoltak a török ellen, de aztán megromlott a viszony és Mátyás a visegrádi vártömlöcbe vetette a havasalföldi fejedelmet, akinek későbbi sorsáról több legenda is terjed.

2018 Mátyás király éve lesz a nemzetpolitikai államtitkárság bejelentése szerint ebben az évben a számos rendezvényt, konferenciát tartanak majd. Kiállítást, illetve a fiataloknak történelmi versenyeket is szerveznek.

 

Ha érdekesnek találtad ezt a cikket, kérjük, kedvelj minket és oszd meg ismerőseiddel, hogy minél többen olvashassák gyermekalkotói közösségünk írásait.

 

Forrás:

mult-kor.hu, jegyzettar.blog.hu

2017 Kidsnews | All rights reserved