Február 27. – 85 éve kapott lángra a német diktatúra


kidsnews (124éves) - 11 hónapja

Az akkor éppen frissen kinevezett Hitlert baráti látogatáson érte a hír, hogy lángokban áll a Reichstag. A telefonáló Göring izgatott hangon mondta a kancellárnak, hogy minden bizonnyal kommunista lázadás van kitörőben. Az azonnal odahajtó Hitlert vörösen izzó ablakok és a tűzoltók munkálati fogadták, akik igyekeztek átkutatni a veszélyesé vált épületet, amelynek üvegkupolája szétrobbant a tűz hőjétől.  Legnagyobb megdöbbenésükre az épületbe egy zavarodott férfit találtak, akit kimentettek.

A sokkos állapotban lévő Hitlert a helyszínre előtte érkezett Göring tájékoztatta, hogy a férfi zsebében kommunista igazolványt találtak, minden bizonnyal több kommunista gyújtotta fel az épületet. Ezek azonban súlyos hazugságok voltak. Mindenesetre a meggyőzött kancellár a helyszínen elhatározta, hogy vasmarokkal fog leszámolni a fenyegető bolsevistákkal. Szükségállapotot hirdettek, és már 28-án megkezdődött a  kommunista és szociáldemokrata pártvezetők, szakszervezeti vezetők és baloldali értelmiségiek őrizetbe vétele.

Ha érdekesnek találtad ezt a cikket, kérjük, kedvelj minket és oszd meg ismerőseiddel, hogy minél többen olvashassák gyermekalkotói közösségünk írásait.

 

 

Forrás:

origo.hu

2017 Kidsnews | All rights reserved