Február 5.- Mutasson nekem egyetlen embert ebben a tetves országban, akire ha kell, 5 perc alatt nem bizonyítom rá, hogy bűnös! Magára is, magamra is, mindenkire!


kidsnews (124éves) - 10 hónapja

Rákosi Mátyás a modernkori magyar történelem egyik legmeghatározóbb negatív szereplője. Életútja jól mintázza hogyan lesz a vidéki tehetséges és kiemelkedő képességű gyermekből történelmünk egyik legnagyobb hatású szörnyetege. Pályáját követve, fokozatosan ismerjük meg a hatalomvágy és az intelligencia őrülten veszélyes elegyét.

Rákosi 1971-ben ezen a napon fejezte be földi pályafutását, ami hazánkban a kommunista diktatúra és féktelen terror időszaka volt.  A „Sztálin legjobb magyar tanítványa” címet kapó Rákosi ugyanis a Sztálini példát követte és erőszakos államosítással megszerezte a magyar gazdaság legfőbb pillérjeit, majd a minta alapján drasztikus szövetkezetesítésbe kezdett. Mindezt megfejelve a hozzá nem értő fejlesztéssekkel, valamint a lakosság szempontjából elengedhetetlen élelmiszertermelő mezőgazdaság háttérbe szorításával.

Mint a történelemben mindig, ezúttal is bebizonyosodott, hogy a hatalom erősen akarása nem segít egy ország fejlődésében, pláne ha a regnáló hatalom minden erejével csak erre koncentrál, féltve pozícióit a szakértelemtől. Egyszóval Rákosi gazdasági programja- Szovjet példaképéhez hasonlóan- totális kudarca fulladt.

Ha érdekesnek találtad ezt a cikket, kérjük, kedveld és oszd meg ismerőseiddel, hogy minél többen olvashassák gyermekalkotói közösségünk írásait.

Forrás:

rubicon.hu

2017 Kidsnews | All rights reserved