Március 11. – Amerikai kölcsönbérlet törvény


kidsnews (124éves) - 11 hónapja

A lend-lease törvény értelmében – amit Franklin Roosevelt akkori amerikai elnök 1941 márciusában ezen a napon írt alá – az amerikai kormánynak lehetősége nyílt hadieszközöket kölcsönözni olyan országoknak, amelyek védelme szükséges volt az Egyesült Államok biztonsági stratégiája szempontjából.  Erre azért volt szükség, mert az amerikai kormányzó erők az első világháború béketárgyalásain elszenvedett sérelmek miatt, úgy ítélték meg, hogy hasznosabb, ha kivonul az USA az európai politikából és „Amerika az amerikaiaké” Monroe-elvnek megfelelően inkább a saját házatáján söpröget.

Azonban 1939-ben kitört a második világháború, illetve ebben az időszakban a náci Németország rohamos terjeszkedése Európában beavatkozásokat igényelt az Egyesült Államok részéről.

  1. december 2-án Churchill levelet küldött Roosevelt elnöknek:

„Közeledik a pillanat, amikor már képtelenek leszünk fizetni a hajókért és más árukért, de mindent megteszünk, ami csak lehetséges. Nem hátrálunk meg semmiféle áldozatvállalás elől, hogy fizetőképességünket megőrizzük. Bizonyára Önök is tudják azonban, hogy rossz dolog lenne, ha a háború kellős közepén, vérrel megváltott győzelmek után, a világcivilizáció megmentése után, s azután, hogy időt nyerünk az Egyesült Államoknak, hogy minden eshetőségre felkészüljön, Nagy-Britannia kénytelen volna minden eladható aktívumától megszabadulni.”

Ebben a diplomácia nyelvén kért segítséget az Egyesült Államoktól. Roosevelt habozás nélkül segítségre sietett, és kijelentette, hogy a „A demokrácia nagy fegyvertárává kell válnunk”, vagyis fegyverrel és minden gazdasági eszközzel támogatni kell a szövetségeseket.

 

Ha érdekesnek találtad ezt a cikket, kérjük, kedvelj minket és oszd meg ismerőseiddel, hogy minél többen olvashassák gyermekalkotói közösségünk írásait.

 

2017 Kidsnews | All rights reserved