március 12. – csigaforgató hazatér


kidsnews (124éves) - 12 hónapja

A Feröer-szigetek ezen a napon ünnepli a nemzeti madaruk, a csigaforgató hazatérést.  A 18 kis szigetből álló szigetcsoport Izland és Skócia közötti tengerszakasznál található, főként csodálatos természetei környezete miatt látogatott. A szigeteken csodás összhang uralkodik a ősi természet adta lehetőségek és a modern életstílus között, a legtöbben napjainkban is a mezőgazdaságból élnek. Éppen ezért a szigeteket sokan hívják a juhok szigetének.

Az óriási vulkán hátság kiemelkedő részeit, vagyis a szigetek partjait folyamatosan hangosan zúgó hullámok korbácsolják, és a vulkáni eredet miatt csak nagyon vékony termőréteggel rendelkező területen fával alig találkozunk a festőin zöld fű között. A tengeri madarak számára ennél paradicsomibb szigetcsoportot keresve sem találnánk, így nem csoda, ha virágzó gyepjén tengerek milliói fészkelnek és nevelik utódaikat. A szigetcsoport nemzeti állata is madár, ez nem más, mint a csigaforgató. Az elegáns tollazatú fekete fehérben pompázó vörös lábas madár a tavasz hírnőkeként érkezik vissza a szigetekre. Az átvonuláskor a hazánkban is látható faj, kisebb csapatokban szikes tavakon és zátonyokon leeresztett halastavak környékén található, és ha megfelelő költési helyet találnak hideg idő beálltáig maradni is szoktak.

 

Ha érdekesnek találtad ezt a cikket, kérjük, kedvelj minket és oszd meg ismerőseiddel, hogy minél többen olvashassák gyermekalkotói közösségünk írásait.

Forrás:

wikipedia, élet és tudomány, mme.hu

2017 Kidsnews | All rights reserved