Március 2. – A sajtó győzelme


kidsnews (124éves) - 11 hónapja

Pont 45 éve ezen a napon kezdték meg kivonulásukat minden idők egyik legvitatottabb amerikai háborújának helyszínéről az USA csapatai. A legtöbbször az államok első veszteseként is aposztrofált háborúban az amerikai fél  58 ezer katonát vesztett, a küzdelem költségei elérték a 135 milliárd dollárt.

Valójában a vietnámi háborúban nem is szenvedtek el döntő vereséget, csak nem tudták kivívni a győzelmet, és az amerikai közvélemény fokozatosan, egyre háborúellenesebbé vált, mígnem Nixon úgy döntött befejezi a háborút. A háborúellenes hangulat kialakulásában óriási szerepe volt a sajtónak és főként a fotóriportereknek.

A hadba lépés után hamar alábbhagyott a lelkesedés a lakosság körében főleg akkor, amikor sorra jelentek meg sokkoló képek harcoló fiatalokról, szinte gyerekekről az újságokban, magazinokban. Ezek a szenvedő arcok nem számok voltak, nem statisztikák, hanem fiatalemberek, akik sokkal szebb jövőre lettek volna érdemesek, bármelyik oldalon is álltak ebben a csatában.

Ezek a fotók bevonultak a történelembe, mert erejükkel képessé váltak megállítani egy esztelen öldöklést, amelynek ideológiai jogossága néhány politikusnak a fejében létezett csupán.

 

Ha érdekesnek találtad ezt a cikket, kérjük, kedvelj minket és oszd meg ismerőseiddel, hogy minél többen olvashassák gyermekalkotói közösségünk írásait.

Forrás:

wikipedia.org

Fotó: .pinterest.com

2017 Kidsnews | All rights reserved