Március 3. – Apacsok földjén


kidsnews (124éves) - 12 hónapja

1870-ben ezen a napon kezdi meg az amerikai kormány az indiánok rezervátumba való telepítését. Hazánk történelem oktatásában nem sok időt szentelnek ennek a témának, pedig a világ történelmének egy fontos része. Az európai ember és főként a nagy tengeri hatalomként nyilvántartott francia, angol, spanyol… hatalmak kiterjedt gyarmatosításokat hajtottak végre, úgyhogy az új földrészen élő őslakosoknak nem sok lapot osztottak.

Mi leginkább Karl May regényeiből ismerjük Amerika történelmének ezt az időszakát, de az író idealizált, romantikus elképzelései nem adnak igazán árnyalt képet a korszakról. Az elmúlt századokban természetesen a bevándorlók viszonya sokat javult az őslakosokhoz, de azért nem nevezném optimálisnak. Legnagyobb problémát kétfelé érdemes bontani.

Az egyik, hogy az Egyesült Államokban élő körülbelül 550 törzs adja (310 rezervátum) a kisebbségek között a legszegényebb etnikai csoportot, ahol a jövedelmük negyven százaléka származik a szerencsejáték-iparból és a turizmusból. A másik probléma, hogy a rezervátumban élőknek hogyan lehet olyan lehetőségeket biztosítani, hogy önellátók legyenek. A láthatatlan kisebbség olyan lehetőségekkel igyekszik pénzhez jutni, mint az USA területén tiltott kaszinók nyitása, mivel a rezervátumok területén szuverenitással rendelkeznek a törzsek.

Bár az indián kisebbség nagyobb része beköltözött a városokba, külön két szövetségi kormányhivatal is foglalkozik az ügyeikkel. Mivel a rezervátumokban az élet sok szempontból hasonló a harmadik világhoz, a rezervátumban maradt indiánok, magas gyermekhalandósággal és rövid várható élettartammal néznek szembe, mindemellett nagy a szegénység valamint súlyos alkohol és drogproblémákkal küzdenek számos területen.

 

Ha érdekesnek találtad ezt a cikket, kérjük, kedvelj minket és oszd meg ismerőseiddel, hogy minél többen olvashassák gyermekalkotói közösségünk írásait.

Forrás:

wikipedia.org

2017 Kidsnews | All rights reserved