március 16. – Az emberi hülyeség sokadik, és az űrutazás első áldozata.


kidsnews (124éves) - 9 hónapja

Ezen a napon született Vlagyimir Komarov az első asztronauta, aki egy űrutazás során vesztette életét. Allan J. McDonald, a NASA mérnöke szerint „Ez mindig is egy elképesztően veszélyes iparág volt”. Azonban ebben az esetben ez nem erről szólt.  Az 1960-as években az amerikai–szovjet űrversenyben mindkét oldal a másik megelőzésére törekedett bármi áron.

A cél az volt, hogy mihamarabb a Holdra tudjanak küldeni embert, míg az amerikaiak óriási anyagi és szellemi erőforrásokat tudtak összpontosítani az Apolló programban, addig az oroszoknak ennél sokkal kisebb lehetőségek jutottak.

Komarov és Jurij Gagarin a Szojuz-1 program két űrhajósa volt, Gagarin volt Komarov helyettese a programban és egyben a legjobb barátja is. Komarov biztos volt benne, hogy valószínűleg nem fog élve visszatérni az űrrepülésről. Már az indítás előtt is több mint 230 hibát találtak a gépen és az erről írt 10 oldalas levelet olvasó embereket mind kirúgták, és lefokozták, mert senki nem akarta megmondani az akkori vezető Brezsnyev pártfőtitkárnak. Az tök jó, hogy ő eldöntötte, hogy a szovjet forradalom 50. évfordulóját látványos űrtalálkozóval fogja ünnepelni, csak a tudomány világát nem pártállami döntések befolyásolják.

Így lett Vlagyimir Komarov nem csak az űrutazás első áldozata, de a hatalomvágy és emberi ostobaság áldozata is sok millió másik emberrel együtt.

 

Ha érdekesnek találtad ezt a cikket, kérjük, kedvelj minket és oszd meg ismerőseiddel, hogy minél többen olvashassák gyermekalkotói közösségünk írásait.

Forrás:

mult-kor.hu

2017 Kidsnews | All rights reserved