április 15. – Leonardo da Vinci


kidsnews (124éves) - 12 hónapja

Minden idők egyik legvitatottabb történelmi személye Leonardo da Vinci. A leginkább festőművészént ismert alkotó, több területen is maradandót hozott létre az életében. Kevesen tudják, de állítólag zseniális hangú énekes is volt. Leonardo da Vinci Firenzében, Verrocchio műhelyében együtt dolgozott Botticellivel és számtalan rajz, rajzvázlat maradt hagyatékában. Mégis a halála előtti időszakban folyamatosan azon bánkódott, hogy semmi emlékezeteset nem alkotott, nem marad utána semmi, amire az utókor visszagondolhatna.

A világ egyik legtöbbet vizsgált és történet kutatott festménye a Mona Lisa is a mester nevéhez fűződik. Ezt a festményt megrendelésre festette, de haláláig nem vált meg tőle, mindenhová magával vitte a történetírók szerint.  Michelangelo – aki kortársa volt a mesternek – kifejezetten féltékeny volt az idősebb generációt képviselő Da Vincire és megragadott minden alkalmat, hogy támadja Leonardo elméleteit.

A tükörírást is neki köszönhetjük, ez valószínűleg összefüggésben lehet azzal, hogy Da Vinci balkezes volt. Mona Lisa mellett talán legismertebb műve a Vitruvianus (Aranymetszés), ami az emberi arányokról alkotott legtökéletesebb mű, amely a mai napig az emberi ábrázolás és a művészeti anatómia alapja az egész világon.

 

 

Sajnos fogalmunk sincs hogyan nézhetett ki fiatalon, sőt idősebb koráról az egyetlen bizonyíthatóan róla készült alkotás Az Önarckép című rajza. Festészet mellet istenadta műszaki tehetség is volt, számos bonyolult műszaki konstrukciókat ábrázoló rajz maradt utána. Olyan hatásos rajzi megjelenítéssel, ami nemcsak a szerkezetet és a mechanizmust ábrázolta, de képes volt a működést is bemutatni. Az örök alkotási kedvben lévő Leonardo da Vinci jegyzetei között található még folyószabályozási és mocsárlecsapolási terv is, amelyek napjaink ismeretei alapján már megvalósíthatóak és működőképesek lennének. A reneszánsz kor polihisztora 67 éves korában hunyt el.  Halála előtt két évvel jobb keze lebénult, de ez nem akadályozta munkájában, továbbra is festett és rajzolt.

Egy legenda szerint Leonardo da Vinci halálakor Ferenc király volt mellette, és az idős zseni fejét a karjában tartotta, ezt a jelentet festette meg Jean Auguste Dominique Ingres.

 

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a youtube-on is.

 

Forrás:

http://davincistudio.hu

2017 Kidsnews | All rights reserved