április 17.- JFK vs Castro avagy a Disznó-öbölbeli pity puty


kidsnews (124éves) - 11 hónapja

Talán a világon legismertebb óriás pofonját kapta meg  57 évvel ezelőtt az akkor 3 hónapja már  Kennedy elnök vezette Egyesült Államok, és a CIA, aki az akció kitervelője volt. Az 1959-ben hatalomra került forradalmi kormányú Kuba kezdetektől zavarta Wasingtont, ebben az időszakban már látható jelei voltak Castro szovjetek irányába való kacsingatásának. Így Eisenhower akkori elnök 1960-ban rábólintott a CIA – finoman szólva is inkább – hollywoodi film forgatókönyvének tűnő tervére.

A terv szerint el kellene kerülni a közvetlen beavatkozás látszatát, így képzett amerikai katonák helyett bosszúvágytól feltüzelt kubai emigránsokat kell kiképezni, hogy visszajuttatva őket az országba a pattanásig feszült politikai helyzetben lévő országban, ahol csak egy kis szikra kell a népnek és azok azonnal a lázadók mellé állnak és majd szépen megdöntik a hatalmat.  A szép álmokat szövögető ügynökök azonban jó néhány egyest beszedtek a képzeletbeli bizonyítványunkba. Egyrészt nem számoltak azzal, hogy az USA-ban élő kubaiak között számtalan beépült Castro ügynök van, akik gyorsan vitték a hírét az amerikai tervnek.  Másrészt jó politikus módjára inkább hittek olyan forrásoknak, akik az ő álláspontjaik szerint beszéltek, ahelyett hogy utána néztek volna az infóknak, így csúnyán felülbecsülték a rendszerrel szembe helyezkedők számát. Olyan hülyeségekről már nem is érdemes beszélni, mint hogy például az akciót irányító CIA tisztek nem beszéltek spanyolul, vagy félbe hagyták a bombázást a politika nyomás miatt.

Az 1998-ban nyilvánosságra hozott jelentés igazán lesújtó képet mutat a CIA Disznó-öbölbeli akciójáról. Legfőbb megállapításai arra utalnak, hogy a CIA felkészületlensége, tudatlansága és lebecsülő magatartása idézte elő a nevetséges és tragikus művelet kudarcát. Még napjainkban is vita tárgyát képezi Kennedy elnöki szerepe, aki védői szerint 3 hónappal a hivatalba lépése után még nem rendelkezhetett elég információval, míg egy 2005-ben nyilvánosságra hozott dokumentum szerint a CIA egyik szakértője jelezte, hogy valószínűleg nem következik be majd  a remélt belső népfelkelés, és Castro védelmi rendszere sokkal jobb annál, minthogy meglepetésszerű támadást tudjanak indítani ellen.

 

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a youtube-on is.

Forrás:

honvedelem.hu

fmc.hu

2017 Kidsnews | All rights reserved