április 19. – Fokhagyma világnapja


kidsnews (124éves) - 9 hónapja

Források kutatása közben a fokhagyma kapcsán a következő bejegyzésre bukkantam: „az igazi, öreg rocker 600 éves vámpírra a fokhagyma már nem hat, csak a kis fiatal 200 évesekre”.

Hát akkor ez a nap biztosan nem Kristen Stewart (Alkonyat) napja lesz, mivel ez a nap a fokhagyma napja. Ha nem a vámpír üldözés a fő prioritás a mindennapjainkban, akkor is érdemes otthon tartani és fogyasztani ebből a növényből.

A magyar konyha egyik alapvető fűszernövénye és a népi gyógyászatban is kiemelt szerepe van hazánkban. Az antibiotikus és koleszterincsökkentő hatású növényről az is köztudott, hogy erősíti az immunrendszert és légúti megbetegedések esetén is ajánlott fogyasztani.

A történelemben egyébként számtalan esetben tulajdonítottak már csodás hatást a közép Ázsiából származó növénynek. Régi füveskönyvekben például azt állították, hogy képes meggyógyítani a boszorkányság által előidézett impotenciát. Az egyiptomi fáraók idején a birodalom néhány területén bálványként imádták. Sőt a dél-egyiptomi Pelusium városában enni sem mertek belőle olyan nagy becsben tartották. A görög kultúrában az atléták verseny előtti csodaszere volt, de a katonák ütközet előtt is fokhagymát ettek. A fokhagyma csodaszerként való alkalmazása végigkíséri az emberiség történetét, és a fentieken kívül is számtalan példát találhatunk a régmúltban.

 

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a youtube-on is.

2017 Kidsnews | All rights reserved