április 26. – csernobili atomkatasztrófa


kidsnews (124éves) - 10 hónapja

32 évvel ezelőtt, április 26-án robbant fel a csernobili atomreaktor. A vizsgálatok egybehangzó véleménye szerint valójában túlhevülés miatti gőzrobbanás volt és nem atomrobbanás (ezért nem volt például gombafelhő).  Ettől függetlenül felfoghatatlan károkat okozott és súlyos következményeit még ma is nyögi a világ. Ebből az alkalomból összegyűjtöttünk néhány kevésbé ismert tényt.

1.

A Greenpeace (környezetvédő szervezet) által közzétett adatok szerint, nagyságrendileg 93 ezer ember haláláért okolható közvetlenül a csernobili atomkatasztrófa, és a balesetet követő radioaktív szennyeződést tartalmazó eső.

2.

A nukleáris eső Európa legnagyobb részén esett, egészen Írországig nyúlt ki a területe.

3.

Napjainkban is több mint 5 millió ember él olyan területen, ami a katasztrófa következtében még mindig – ha kismértékben is, de – szennyezett.

4.

A robbanás pont egy olyan kísérlet közben történt, ami arra irányult, hogy hogyan lehet biztonságosabb az erőmű működése.  Teszt miatt kapcsolták ki az üzemzavar védelmet, így a vészleállító rendszer nem tudott működésbe lépni.

5.

Az orosz hatóságok még két napig titkolták a katasztrófát, amíg a svédországi Forsmark reaktor dolgozói a kötelező sugárméréseken fent nem akadtak befelé menet a munkahelyükre. Mivel a dolgozók munkába érkeztek, így a svéd hatóságok vizsgálni kezdték hogyan lehetséges a sugárterhelés.

 

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a youtube-on is.

Forrás:

liked.hu, tanarnocafe.hu

2017 Kidsnews | All rights reserved