április 30. – Méhek világnapja


kidsnews (124éves) - 10 hónapja

Mai nap ünnepeltjei sokszor nemkívánatos vendégei otthonaiknak, de nem szabad elfeledni, amit még Albert Einstein is mondott, hogy ha a méhek eltűnnek a Föld színéről, nem marad több, mint négy évünk az életre – Ő elég okos ember volt, tudta, miről beszél érdemes rá hallgatni.

Méhek nélkül például nincs például mandula, alma, avokádó vagy éppen hagyma sem, de sorolhatnánk még rengeteg bogyós gyümölccsöt is, és persze nem lenne méz sem. Szóval vigyázzunk rájuk. Íme néhány érdekesség, amit lehet, hogy nem tudtál róluk:

1.

A mézelő méhek antiszeptikus gyantával fertőtlenítik kasukat. Ettől az egész kaptár tagjai közös immunitásban részesülnek viszont nem szükséges, hogy az egyes egyedeknek erős legyen az immunrendszerük.

2.

A méhek „államalkotó” rovarok, vagyis méhcsaládban több tízezer egyed él, és más-más szerepeket töltenek be, a dajkáktól egészen a kaptárőrző méhekig.

3.

A méhkirálynő közel öt évig is képes életben maradni és napi 1500-2000 petét is lerakhat.

4.

Egy méh a rövidke – 2 hónapnyi – élete alatt a kaptár szinte összes posztját betölti. Karrierjük egy-két naposan takarítói pozícióval kezdődik, majd dajkák lesznek, hogy aztán egy komoly előléptetéssel a felügyelők szintjét is felérjék, nagyjából 12 napos korukig töltik be ezt a posztot. Aztán a testük elkezd méhviaszt termelni, akkor építészek lesznek, hogy ezt követően 18-21 napos korukig őrzők legyenek.Végül pedig kiengedik őket a szabadba, és innentől kezdve az lesz a feladatuk, hogy virágport és más dolgokat gyűjtsenek a kaptár számára, egészen a halálukig.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a youtube-on is.

2017 Kidsnews | All rights reserved