április 4.- Magyarország megszállásának napja, amit évtizedekig felszabadulás napjaként ünnepeltek hazánkban


kidsnews (124éves) - 11 hónapja

Öt nappal azt követően, hogy a német hadigépezet megindult a Szovjetunió ellen, hazánk 1941. június 27-én a náci Hitler által vezettet Harmadik Birodalom mellett belépett a II. világháborúba. A sikertelenségek garmadája után, a sztálingrádi csatát követően a kezdeményezés már a szovjeteknek kezében volt. Majd az 1943 januári doni áttörés során a kétszázezres 2. magyar hadsereg néhány nap alatt vereséget szenvedett.

Bár a magyar diplomácia bágyatag és óvatos tárgyalásokba kezdett az ellenfeleivel, ez nem vezetett eredményre, viszont Hitler fülébe jutott a kiugrási kísérlet, így 1944. március 19-én a német csapatok megszállták Magyarországot. Hogy aztán a „dicső Vörös Hadsereg 1945. április 4-én kiűzze hazánk területéről az utolsó fasiszta hordákat, és ezzel hazánk egén is feltűnt a béke és a szabadság napja” – szólt az 1945-ben, az Ideiglenes Nemzeti Kormány (INK) által elfogadott rendelet. Ezt követően a szocialista pártállami időszak következet itthon, amikor emberek tízezrei ünnepelték április 4-én hazánk szovjet megszállását, felszabadulásunk ünnepeként.

Ha érdekesnek találtad ezt a cikket, kérjük, kedvelj minket és oszd meg ismerőseiddel, hogy minél többen olvashassák alkotói közösségünk írásait.

 

Forrás:

hvg.hu és rubicon.hu

2017 Kidsnews | All rights reserved