Az ígéret földje, bevándorlók országa


kidsnews (124éves) - 12 hónapja

Pálmafák, napsütés, lapos házak, gazdag haciendák, végeláthatatlan, óceánparti hotelsorok. Vagy épp az ellenkezője: óriási lélekszámú nagyvárosok, dobozokban élő szegényekkel, akik néha megtört csendben, máskor hangosabban melegednek a hordókban gyújtott tűzek mellett. De ugyanehhez az országhoz tartozik az ördögszekerek gördülése is a kietlen tájakon. Amilyen sokszínű a térség olyan sokszínű a nemzet is, hogy csak a legnagyobb etnikumokat említsük, a bevándorlók között angolok, franciák, hollandok, spanyolok, mexikóiak vannak.

Amerika sosem volt homogén.  „Sosem volt egy Amerika, hanem egyszerre több is létezett, mind egy külön nemzeté volt.” – állítja Colin Woodard, ezzel a témával foglalkozó amerikai író-újságíró, aki úgy gondolja, hogy az USA-an valójában nem egy nemzet létezik, hanem tizenegy etnikai kultúra ütközik és verseng egymással.

 

A Pew Research amerikai kutatóintézet készített egy felmérést, ami alapján úgy gondolják, hogy körülbelül másfél évszázad alatt kilencvenegymillió ember emigrált az Egyesült Államokba. Ennek kimutatására egy remek animált térképet is készítettek, hogyan változott a etnikai összetétel az USA területén ebben az időszakban.

Az 1960-as évekig egyébként a németajkú bevándorlók voltak a legtöbben, míg ’65-ben a amerikai Kongresszus megszüntette a nemzeti származás alapú rendszert. Ezt követően többségbe kerültek a Latin-Amerikából és Ázsiából érkezők, majd a ’70-es évek óta Mexikó a legjelentősebb bevándorlókat adó állam.

 

Forrás:

http://www.pewresearch.org

2017 Kidsnews | All rights reserved