május 1. – mit is ünnepelünk ma?


kidsnews (124éves) - 10 hónapja

Május első napján a szerelmet és a termékenységet ünnepeljük. Az 1400-as évektől jegyzett magyar népi hagyományok szerint májusfát állítottak a legények annak a lánynak, akinek a szívét szerették volna elnyerni. A hajnalfa általában jegenye vagy nyárfa volt és pünkösdig maradt, amikor is ledöntötték és ezt hatalmas lakomával ünnepelték.

A májusfaállítás szokása Európa-szerte ismert. Már az ókor nagy kultúraiban is zöldellő fákat tűztek házukra ebben az időszakban, hogy ezzel is megvédjék a bennük élőket az ártó erőktől és betegségektől. Egészséget, termékenységet reméltek tőlük. A középkori forrásoknak köszönhetően tudjuk, hogy a magyarlakta területeken is zöld lombokkal, fákkal díszítették a házakat.

Illetve 1890 óta a munka ünnepe is a mai nap, így állítva emléket az 1886-os eseménynek, amikor is Amerikai Munkásszövetség és chicagói dolgozok nyolcórás munkanap bevezetésért tüntettek, de a megmozdulást a rendőrség durván letörte, és munkásvezetőket végeztek ki. Majd amerikai javaslatra 1890-től kezdve világszerte egyre több ország munkáspártjai, szakszervezetei erre a napra szerveztek tüntető felvonulásokat és így vált lassan a szolidaritási napjává.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a youtube-on is.

2017 Kidsnews | All rights reserved