május 11. – A Közlekedési Kultúra Napja 2015 óta


kidsnews (124éves) - 10 hónapja

Hát mit is mondjunk, Van?! Nincs? Néha? Melyikünk ne szenvedné el nap mint nap a közlekedésben résztvevő társaink lealacsonyító megjegyzéseit?! Türelmetlen pillantását.  Ki ne találkozott volna leszegett fejjel lefelé néző utastárssal, aki egyszerűen elvárja, hogy mindenki kikerülje.

Aki járt már erre-arra a világban az tudja, hogy bizony a közlekedési kultúra régiónként, országonként óriási eltérést mutat. Míg a skandináv országokban gyakorlatilag nem lehet 3 méternél jobban megközelíteni a járda szélét, mert azonnal megállnak a gépjárművel haladók – és te sokszor hülyén magyarázkodsz, hogy valójában csak várakozol – addig délebbre, eszedbe nem jusson letenni a lábad 400 csekkolás után is az úttestre, még akkor se, ha neked van éppen zöld jelzésed. Mert szinte biztos, hogy hangos dudaszó és méltatlankodó szavak kísérik majd az tetted.

A közlekedési kultúra voltaképpen a társadalom közlekedéssel összefüggő társadalmi szokásai és elvárásai, ahol együtt közlekedők elvben a biztonságot előtérbe helyezve, egymással udvariasan partnerségre törekedve jutnak el úticéljukhoz.

Legyen ez a nap a kezdet, hogy minden nap a kulturált közlekedés napjává válhasson. Amikor észreveszed az embertársaidat és figyelsz rájuk, és összességében egy olyan minőségi magatartásformát képviselsz, ami megfelelően képviseli a te kulturáltságod.

 

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a youtube-on is.

 

2017 Kidsnews | All rights reserved