május 12. – Florence Nightingale, az ápolónői szakma megteremtője


kidsnews (124éves) - 11 hónapja

A gazdag bankár lányaként született Florance beszélt görögül, latinul, franciául, németül és olaszul, ismerte a történelmet, filozófiát és a matematikát, egyszóval szokatlanul művelt volt nőhöz képet a kor ízlése szerint. Amikor bejelentette, hogy élete küldetésének nem a férjhez menetelt és a porontyok világra hozást tekinti, hanem ápolónő szeretne lenni, családja szó szerint világgá küldte. Egész pontosan egy hosszabb külföldi körútra menesztették, remélve hogy az út alatt meggondolja magát. Nos, Folrance nem gondolta meg magát, hanem helyette Németországban egy betegápoló tanfolyamot végzett, majd hazatérve egy előkelő nőket ápoló londoni intézet igazgatója lett.

1853-ban kitört krími háborúban a hadügyminiszter Nightingalet bízta meg, hogy teremtsen emberhez méltó körülményeket a kórházakban. Munkája elképesztő eredményt hozott, az egészségügyi intézményekben a halálozási arány hónapok alatt 42-ről 2,2 százalékra csökkent.

Jobb higiéniai viszonyok mellett javított az élelmezésen is, emellett statisztikai alapokra helyezte az adminisztrációt. Órákat töltött a barakkokban és még éjjel is körbejárt betegeit ellenőrizni és vigasztalni. Az ilyenkor magával vitt lámpás miatt kapta a “lámpás hölgy” nevet a Timestól.

1907-ben első nőként kapta meg az Order of Merit (az angol becsületrend) kitüntetést.

 

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a youtube-on is.

Forrás:

mult-kor

2017 Kidsnews | All rights reserved