május 2. – ezen a napon törtek be Oszama Bin Láden a terrorista vezér rejtekhelyére


kidsnews (124éves) - 10 hónapja

9.11 óta európai értékkekkel bíró világ elsőszámú közellensége volt, 2011. május 2. hajnaláig, amikor is kommandósok végeztek vele búvóhelyén. Az egész világ tudatába égtek képsorok, amikor a New York-i Világkereskedelmi Központ tornyai lángoltak. Mind ismerjük modernkori történelem egyik legmeghatározóbb eseményeit, hétköznapi hőseit és halottjait.

Oszama bin Mohammed bin Avad bin Láden az al-Káida terrorszervezet egyik feltételezett alapítója és vezetője volt. Születésekor családja már dúsgazdag, de apja mélyszegénységből lett milliárdos. Korai halála után dollár százmilliók ütötték a későbbi terrorista vezér markát, aki ebben az időben képzettsége ellenére (mérnök) egyre inkább a nyugati kultúra ellen fordult és az iszlám konzervatív, fundamentalista irányainak tanulmányozásával töltötte idejét.

Majd az 1979-es afganisztáni szovjet megszállás egy életre átalakította Bin Ládent, ekkor ugyanis elhagyta hazáját, és csatlakozott a palesztin Abdullah Azzam által szervezett mudzsahedinekhez, ezek a csapatok harcoltak a megszálló szovjetek ellen. Ebben az időszakban az USA hidegháborús logikája igen egyszerű volt. Pénzzel és fegyverekkel támogatta a mudzsahedineket a szovjetek ellen, sőt Bin Láden állítólag kapott kiképzést a CIA-tól. De Gorbacsov 1989-ben visszavonta a csapatait, így az ellenségkép nélkül maradt Bin Láden és az Arab Afgán nevű frakciója az Államok és szövetségesei ellen fordult.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a youtube-on is.

 

Forrás:

bbc

2017 Kidsnews | All rights reserved