Május 28.- Itt a piros hol a piros játék a vörös hadsereg légvédelmével.


kidsnews (124éves) - 10 hónapja

1987-ben már javában zajlott a peresztrojka és igen nagy vehemenciával zajlott a Szovjet-amerikai viszonyok harmonizálása, mégis egészen biztos, hogy igen sok kérdést generált a Vörös Hadsereg állományában, amikor egy 19 éves nyugatnémet kamasz, Mathias Rust minden különösebb gond nélkül, szépen átrepült a Szovjetekhez, majd Moszkva szívében, a Vörös téren elegánsan tette le kisrepülőgépét.

Bár hatalmas megdöbbenést okozott a vasfüggöny túloldaláról érkező fiatal pilóta esete, a figyelemfelhívó landolását elnöki kegyelem miatt, mindössze egy év börtönnel úszta meg. Az azóta a világtól elvonult Mathias, ma valahol Dél- Amerikában él és vezeti élelmiszert szállítmányozó cégét.

Egy korábban Friderikusz Sándornak adott interjújában azt mondta:

„Csak a Gorbacsov-i kezdeményezést akartam megtámogatni, mert ebben az időszakban több helyen is jelezte, hogy szeretné a kelet és nyugati kapcsolatokat javítani. 1986-ban volt a Reikjavik-i Csúcstalálkozó, ami persze fiaskóval zárult, mert sem az amerikai kormány, sem a NATO nem volt hajlandó gyakorlati lépéseket tenni a béke irányába. Ekkor jutottam arra a végső elhatározásra, hogy akkor itt nekem kell tenni valamit, mégpedig valami olyasmit, ami megpróbálja a két blokkot egymáshoz közelebb hozni.”

Persze naivság lenne azt gondolni, hogy a kisgép észrevétlenül berepülhetett a katonai nagyhatalom légtérébe és senki nem vette észre időben a légtér megsértését. Az igazság az, hogy a kisgép észlelése után húsz percen belül két vadászgép is érkezett kísérőnek, akik meg is kérték a Cessna kilövésére az engedélyt, de mivel az a radarszinten repült és nem tanúsított ellenséges magaratást szerencsére megtagadták tőlük azt.

 

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a youtube-on is.

Forrás:

friderikusz.hu

2017 Kidsnews | All rights reserved