május 3. – Nemzetközi Sajtószabadság napja


kidsnews (124éves) - 10 hónapja

„Minden személynek joga van a vélemény és a kifejezés szabadságához, amely magában foglalja azt a jogot, hogy véleménye miatt ne szenvedjen zaklatást, és hogy határokra való tekintet nélkül kutathasson, átvihessen és terjeszthessen híreket és eszméket bármilyen kifejezési módon.”- áll az 1948-ban elfogadott emberi jogok egyetemleges nyilatkozatában.

Világon mindenhol ezen a napon emlékeznek meg a munkavégzés közben halálukat lelt újságírókról, és erre a napra időzítik a különböző sajtóval foglalkozó tanulmányok nyilvánosságra hozását.

A napjainkban ismert napilapok, online újságok, magazinok ma már teljesen más szerepet töltenek be, mint annak idején a műfaj indulásakor. A kezdetekkor még inkább egy hatalmas hírhalmaznak tűnő kiadványok, mára szakújságokra, az újságokon belül is rovatokra bontott tagolt tartalmak. Sőt az online portálok címlapja is sokkal inkább hasonlít már napjainkban egy televíziós képernyőre, mint egy nyomtatott sajtó címlapjaira.

Az európai kultúra első rendszeres írott tájékoztatóját a Római Birodalomban szervezték meg,  ahol napi rendszerességgel jelentek meg a kézírásos „akták” és a „kormánypárti lapok” Az első Acta Diurna i.e. 59-ben Rómában került kiadásra és az akta tájékoztatta Róma népét a politikai gyűlésekről, perekről, a katonaság csatározásairól, kivégzésekről.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a youtube-on is.

Forrás:

hu.euronews.com és  mmi.elte.hu

2017 Kidsnews | All rights reserved