Május 30.- kivégzik Rouenben az Orelans-i szűzet


kidsnews (124éves) - 12 hónapja

Nehéz újdonságot mondani Jeanne d’Arc-ról, az Orelans-i Szűzről, aki hadserege élén a történelem egyik meghatározó alakja lett. Filmek tucatjai igyekeznek bemutatni, Szent Johanna tetteit és erényeit. Noha mai fejjel nehéz elképzelni hogyan kerülhetett a 14 éves lányka egy győztes hadvezér szerepébe, pláne hogy paraszti származású.

Jeanne D’arc 1412-ben született a francia Domremyben, egy teljesen hétköznapi paraszti családba, nem várt rá sem más, mint a többi lányra. De Jeanne D’arc-nál 12 évesen elkezdődtek a látomások, ami állítása szerint végigkísérték rövid életében.

Ezek a hangok szerinte Szent Mihálytól, Alexandriai Szent Katalintól és Antiokheiai Szent Margittól származtak. Arra kérték őt, hogy űzze ki az angolokat és vezesse a Dauphint Reimsbe megkoronázni. Az ezt követő években folyamatosan igyekezett az igazáról meggyőzni a környezetét, de járt sikerrel így képtelen volt férfi ruhában Orleans közelébe menni, ahol rögtön egy neki tulajdonított csodával kezdte, ugyanis érkezésekor feltámadt a szél, így a rostokoló hajók április 29-én sikeresen ki tudtak kötni a városban, új reményt hozva az elkeseredett védőknek.

Ahogy az lenni szokott a vár védői nem vették komolyan a fiatal lányt, amíg május 4-én meg nem sérült először. Nyakon lőttek, és a lövés közben a lova is megbokrosodott és levetette magáról. De Jeanne D’arc nem hagyta magát kizökkenteni, visszaült és újabb ütközettbe vezette embereit. A pici lány férfiassága lenyűgözte a katonákat, akik egyre több csodáról véltek tudni. Május 8-án az angolok feladták Orleans ostromát. Érdekességként érdemes említeni, hogy Jeanne D’arc ezeket a csatákat fegyver nélkül, kezében a homemade zászlajával élte túl, ami önmagában valóban csodának tűnik.

A franciák Jeanne D’arc segítségével elkezdték felszabadítani a háború alatt elfoglalt falvakat, ahol már mindenki hallott Jeanne D’arc csodás erejéről, így sokszor elég volt kérnie.

De persze, ahol hívek vannak ott ellenségek is. Az uralkodó osztály félt a parasztlány hatalmától, így 1430-ban elfogták és kiadták az angoloknak. Akik a messze földön is objektivitásról és fonom módszereiről híres inkvizíció elé állították. Ennek során 12 vádpontban bűnösnek találták, és 1431-ben ezen a napon, 587 évvel ezelőtt máglyán égették el.  Tetteit az egyház csak 1920. május 26-án ismerte el hivatalosan, amikor szenté avatták.

 

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a youtube-on is.

Forrás:

tortenelmiportre.blog.hu

2017 Kidsnews | All rights reserved