május 6. – A Felelős Állattartás Napja


kidsnews (124éves) - 11 hónapja

Az 1990 óta, a Rex Kutyaotthon Alapítvány kezdeményezésére létrehozott magyarországi jeles nap a felelős állattartás napja. Célkitűzése a felelős állattartás fontosságága, legyen szó bármilyen állatról is.

Aki felelős állattartó, betartja a következő szabályokat:

1.Felelősség

Mielőtt bármilyen állat magunkhoz vételéről döntenénk, ismerjük meg annak igényeit, és az állattal járó kötelezettségeket. Majd gondoljuk végig, hogy képesek vagyunk ezt biztosítani a velünk élő állat számára rendszeresen, az állat egész életén keresztül.

2. Szeretet

Az állatok is érző lények, így csak akkor vegyünk magunkhoz állatot, ha képesek vagyunk őt valóban szeretni.

3. Táplálás

A helyes táplálás pontosan olyan fontos, mint az ember számára, így elsőrendű fontossággal bír az állat egészségének megőrzésében is. A megfelelő mennyiségű és minőségű ivóvíz is minden élőlény alapvető szükségletei közé tartozik, így erről is mindig gondoskodni kell.

4. Hely- és mozgásigény

Minden állatfaj hely- és mozgásigénye eltérő. Mielőtt döntünk erről tájékozódjunk és gondoskodjunk róla, hogy ez az állat számára biztosítva legyen.

5. Egészség

A kötelező védőoltások nevében is benne van, hogy kötelező. Ez mellett gondoskodjunk az egyéb megelőző kezelésekről pl. bolha és kullancs védelem, vagy a féregtelenítés megfelelő időben! Ha állatunkon bármilyen betegség tüneteit fedezzük fel, azonnal kezeltessük állatorvossal!

6. Utódok

Ha nem szeretnénk kedvencünktől utódokat gondoskodjunk róla, hogy ne legyen pl. ivartalanítással. Viszont, ha kedvencünknek utódai születnek, ugyanúgy felelősek vagyunk értük is.

7.Környezet

A felelős állattartó nem csak a saját és állata igényeire figyel, hanem tekintettel van a környezetében élőkre is, éppen ezért kiemelten figyel arra, hogy állatával olyan körülményeket teremtsen, ami lehetővé teszi, hogy harmonikus kapcsolatban legyen a környezetében élőkkel. Pl.: kutyakaki összeszedése és arra speciálisan kihelyezett tárolókba való gyűjtése.

 

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a youtube-on is.

Forrás:

Rex

2017 Kidsnews | All rights reserved