Június 29.- déli harangszó


kidsnews (124éves) - 9 hónapja

A Hunyadi, mint név, a Nándorfehérvár és a déli harangszó valahogy mindegyikünk tudatában összekapcsolódott olyan mértékben, hogy nincs az a történelmi tény és az a kiváló pedagógus, aki ezt ki tudná törölni a fejünkből. A szavak közötti kapcsolat ugyanis a magyar ember egyik leggyakoribb tévedése történelmünk vonatkozásában, mivel általánosan hisszük, hogy a déli harangszót a nándorfehérvári csata emlékére rendelték el egykoron.

Az igaz történet dióhéjban valahogy azonban így hangzik:

Bizánc elvesztése után úgy tűnt nincs az a katonai erő, ami ellen tudna állni II. Mehmed szultán hódító hadainak, aki egyértelművé tette, hogy Buda és Nándorfehérvár meghódítása is tervei között szerepel. A magyar belpolitikai helyzet ismeretében, valamint a rigómezei csata alapján joggal gondolta azt III. Callixtus pápa, hogy ha ez megtörténik a magyarok bukása nem lehet kérdés és így megnyílik az út Róma felé.

Mivel a pápának jobb ötlete nem volt isteni csodában bízva elrendelte, hogy a világ keresztényei imádkozzanak a kereszténység megmeneküléséért és kondítsák meg a harangokat templomaikban.

 

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a youtube-on is.

Forrás:

rubicon.hu

2017 Kidsnews | All rights reserved