Július 14. – Szabadság, Egyenlőség, Testvériség, a franciák függetlenségi napja


kidsnews (124éves) - 8 hónapja

Szabadság, Egyenlőség, Testvériség, ma van a franciák függetlenségi napja. A francia forradalom Európa történetének egyik legmeghatározóbb eseménysorozata volt a XVIII. század végén. Kezdetének 1789. július 14-ét tekintik mivel a feldühödött párizsi polgárok ekkor foglalták el a szinte üresen álló Bastille börtönét, hogy fegyvereikhez az ott tárolt nagy mennyiségű puskaport megszerezzék.

Az igen jelentős véráldozattal járó forradalom az országot a pénzügyi csődbe kormányzó abszolutista rendszert ugyan megbuktatta, de az elégedetlenséget kiváltó szegénységet, a társadalmi egyenlőtlenségeket nem sikerült felszámolni. A történészek szerint ennek ellenére a francia forradalom hatása mégis rendkívül meghatározó volt, hiszen a XIX. századi Európát az ide visszavezethető eszmék formálták ezután.

Franciaországban azonban sem a kialakult alkotmányos monarchia, sem pedig az azt követő köztársasági államrend sem volt tartós, hiszen 1799. november 9-én Napóleon Bonaparte tábornok egy államcsínnyel magához ragadta a hatalmat.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a youtube-on is.

2017 Kidsnews | All rights reserved