Július 21. – Rómában megalakul a legfelsőbb hitbíróság


kidsnews (124éves) - 8 hónapja

Rómában megalakul a legfelsőbb hitbíróság.  1542. 07. 21-én a reformáció elleni harc jegyében, a Licet ab initio konstitúció kihirdetésével III. Pál pápa legfőbb hatóságként felállítja a hat bíborosból álló Sanctum Officium, hivatalos nevén a Congregatio Romanae et universalis inquisitionis nevű hivatalt. A kinevezett bíborosok feladata az volt, hogy megpróbálják fenntartani a hit épségét, és megvizsgálják majd elítéljék a tévedéseket. A Sanctum Officium felállításával egyidőben létrehozzák a római inkvizíciót és fokozzák az eretnekek elleni kíméletlen harcot is.

Az inkvizítorok a hittel kapcsolatos bármilyen kérdésben intézkedhettek, bírói hatalmuk gyakorlatilag korlátlan volt, bárki vonatkozásában eljárhattak anélkül, hogy bármilyen a személyt megillető mentességet, püspöki vagy világi joghatóságot figyelembe kellett volna venniük, így hatalmuk alól senki sem vonhatta ki magát.

 

Ha tetszett az írásunk, oszd meg másokkal is, nyomj egy lájkot és kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a youtube-on is

2017 Kidsnews | All rights reserved