Július 25. – Letartoztatják Mussolinit


kidsnews (124éves) - 11 hónapja

„Ma Ön a leggyűlöltebb ember Olaszországban, egyetlenegy barátja maradt, akire számíthat. Egyetlenegy, és az én vagyok. Elhiheti, hogy személyes biztonságáért nem kell aggódnia, mert arról személyesen én gondoskodom” – mondta III. Viktor Emánuel olasz király Benito Mussolininak 1943 július 24-én. Az elhangzott mondat másnap nyert csak értelmet amikor letartoztatták a volt fasiszta vezetőt. Hitler bár korábban úgy tűnt nem kíván Olaszországgal foglalkozni dühösen fogadta a Duce megbuktatásának hírét, és utasítást adott, hogy készítsenek tervet Mussolini kimentésére, akit azonban a fogva tartás helyének többszöri megváltoztatása miatt csak pár hónappal később, 1943. szeptember 12-én tudtak a kommandósok kiszabadítani. Ezután Hitler az észak olaszországi bábállam, a Salói Köztársaság vezetőjévé nevezte ki.

„Tudom, hogy számíthatok önre és kérem, higgye el, ha azt mondom, hogy önt Németország és a saját magam legjobb, s talán az egyetlen barátjának tartom az egész világon. A német nép az idők végezetéig hálás lesz önnek. Történjék bármi is, Németország és Olaszország megér még egy szebb jövőt.”  mondta egy évvel később 1944. július 20-án a Duce Hitlernek, aki akkor az ellene néhány órával korábban megkísérelt puccstól még kissé feldúlt volt. Akkor még mindketten szilárdan hitték, hogy a Führer megmenekülése isteni jel arra, hogy jobbra forduljon a hadiszerencse.

Persze azt ekkor még nem sejtették, hogy nem egészen egy évvel később már mindketten halottak lesznek. Amikor 1945. áprilisában szövetségesek az utolsó észak- olaszországi frontvonalakat is áttörték, Mussolini a mellette végsőkig kitartó szeretőjével megpróbált Svájcba szökni, azonban Comoi Tó mellett a helyi partizán egységek elfogták és Clara Petaccival együtt április 28-án, hajnali 4 órakor Giulinóban kivégezték.

 

Ha tetszett az írásunk, oszd meg másokkal is, nyomj egy lájkot és kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a youtube-on is.

Forrás:

Ormos Mária: Mussolini
Santi Corvaja: Hitler és Mussolini- a titkos találkozók

HVG és 24.hu

2017 Kidsnews | All rights reserved