Július 26. – Fidel Castro vezetésével elkezdődik a kubai forradalom.


kidsnews (124éves) - 10 hónapja

A Kolumbusz Kristóf által 1492-ben felfedezett egykori spanyol gyarmat, a kommunista államformában működő Kubai köztársaság későbbi tejhatalmú vezetője, Fidel Castro, 1953. július 26-án maroknyi csapatával megtámadja a Moncada laktanyát, hogy fegyvereket szerezzenek a felkelőknek.

Tervüket történelmi tapasztalatokra építve egy katonainak álcázott, egyébként 16 autóból álló konvojjal jutottak volna be a laktanyába, hogy aztán az őrséget likvidálva beengedjék a többieket a kapun. A felkelők tapasztalatlanságának, valamint a rendelkezésre álló rosszminőségű fegyvereinek köszönhetően azonban a kísérlet totális kudarcra volt ítélve.

A helyzetet jól szemlélteti, hogy a gondos tervezés ellenére is két autó -így a komolyabb fegyvereket szállító jármű is- egészen egyszerűen eltévedt Santiago utcáin.  A tízszeres túlerőben lévő katonák hamar túllendültek meglepetésükön és így a felkelők pillanatok alatt hátrányba kerültek. Ekkor már a veszteségeket látva Castro visszavonulót fújt, de 61 felkelő ennek ellenére életét vesztette. A kubai katonák a felkelők megmaradt tagjait napokon át üldözték, amely során Fidel Castrot 5 nappal a támadás után tartoztatták le és tizenötévnyi börtönbüntetésre ítélték.

 

Ha tetszett az írásunk, oszd meg másokkal is, nyomj egy lájkot és kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a youtube-on is

Forrás:

ma7.sk, mon.hu,toribolg.hu,

2017 Kidsnews | All rights reserved