Július 29.- “Egy Gyűrű mind fölött, Egy Gyűrű kegyetlen, Egy a sötétbe zár, bilincs az Egyetlen.”


kidsnews (124éves) - 10 hónapja

1954-ben ezen a napon jelent meg az Egyesült királyságban J.R.R. Tolkien A Gyűrűk Ura című könyvének első kötete, A Gyűrű szövetsége. A regény napjainkra már irodalmi és filmművészeti klasszikus sokak szerint ismerete ugyanúgy hozzátartozik az alapműveltséghez mint az Aranybulláé, vagy akár a Rómeó és Júliáé.

Az összetett, néhol kifejezetten nehéz nyelvezettel bíró mű teremtette meg a fantasy irodalom alapjait. Tolkien a regénysorozatban a múltról ír és mégis a kor emberéhez szól olyan valós mondavilágokra építkezve, mint például a skandináv Kalevala vagy a kelta mondakör.

A világon már több mint 100 millió példányban elkelt trilógiát 2001-ben filmesítették meg, és a folytatásokkal együtt összesen 17 Oscar-t nyert meg.  Érdekes, hogy mindhárom részét egyszerre forgatták jellemzően Új-Zélandon, annak ellenére, hogy Tolkien eredeti elképzelésében Hobbitfalva Anglia, míg Középfölde Európa lenne. A magyar fordításnak különlegessége, hogy a művet Göncz Árpád -aki 10 évig köztársasági elnőke is volt hazánknak- fordította.

 

Ha tetszett az írásunk, oszd meg másokkal is, nyomj egy lájkot és kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a youtube-on is

Forrás:

tolkien.hu

elteonline.hu

2017 Kidsnews | All rights reserved