Július 30. – Az utolsó bogár


kidsnews (124éves) - 10 hónapja

2003-ban ezen a napon gördült le Mexikóban az utolsó VW bogár, a világ első sorozatgyártott gépjárműve. Kevesen tudják, hogy még napjainkban is futó veteránok szellemi ösztönzője és támogatója valójában a huszadik század egyik legkegyetlenebb történelmi alakja, Adolf Hitler.

Hitler országot átszelő német átlagcsaládokat vizionált és őket olcsó autóval akarta ellátni. Tervét 1934-ben megosztotta Ferdinánd Porschével is, így három évvel később megkezdődött a munka, és létrejött a „Német Volkswagen előkészítésre” elnevezésű társaság.

A munkálatok jól haladtak és az egy évvel később megrendezett Berlini autókiállításra már az elkészült prototípust vitték. A 25 lóerős tesztautó eredményei még a gyártásában részt vevő munkásokat is meglepték, mivel karbantartást alig igényelt és 7 litert fogyasztott 100 kilométer alatt, ami a korabeli gazdasági környezetben nagyon jó eredménynek számított.

Hitler 1938.  májusában aztán ünnepélyesen letette a Volkswagen gyár alapkövét és akkor már épült körülötte lévő 30 000-es város Wolfsburg is. A folyamatos többszázezres megrendelés biztosította a gyár és város prosperálását is, amit csak az időközben kitört második világháború tudott felülírni.

Háborút követő sokk ellenére a hatvanas évekre a VW Bogár lett a német export slágerterméke, amit azután már több összesen 21 milliós darabszámban gyártottak.

 

Ha tetszett az írásunk, oszd meg másokkal is, nyomj egy lájkot és kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a youtube-on is

Forrás:

magyarjarmu.hu, www.autonavigator.hu

2017 Kidsnews | All rights reserved