július 7 – Az első csomag szeletelt kenyér a boltban


kidsnews (124éves) - 9 hónapja

1928. július 7-én került a boltokba az első szeletelt kenyér Amerikában. Bár napjainkban már megkérdőjelezhetetlen igény mutatkozik a felszeletelt kenyérre, azonban ez nem volt mindig így, hiszen akkoriban még maguk a pékek is úgy gondolták, hogy az értékesítést megelőzően darabolt áru elveszíti frissességét, vagy egyszerűen csak megromlik a zacskóban.

Ezek az érvek és az ellenállás szerencsére nem hatotta meg az Egyesült Államokban élő Otto Rohwedder-t, az egykori ékszerészt, aki szenvedélyesen tervezgette professzionális kenyérszeletelő gépét.

A fejlesztés során közvéleménykutatással kérte ki a háziasszonyok véleményét, hogy meghatározhassa pontosan mekkora, milyen vastag legyen a levágott kenyérszelet és persze kidolgozta és szabadalmaztatta annak gyors csomagolását is. Az így elkészült szerkezet megbízhatóan és biztonságosan működött, mégis kezdetben nehézségekbe ütközött az értékesítése a pékek ellenállásának köszönhetően.

Miután azonban egy 1928-as újsághirdetés bemutatta az egységes szendvics készítését garantáló, és a háziasszonyok terheit csökkentő szeletelt kenyeret, már nem volt megállás és az ezt követő évben Rohwedder több mint 230 kenyérszeletelő gépet értékesített.

Bár az amerikai kormány 1943-ban, háborús intézkedésként az erőforrások megőrzése érdekében ideiglenesen betiltotta az előre vágott kenyér értékesítését, mégis a kenyérszeletelő gép lett az időszak egyik legjelentősebb találmánya.

Otto Rohwedder 1960-ban, 80 évesen halt meg az Amerikai Egyesült Államokban lévő Michiganben.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a youtube-on is.

2017 Kidsnews | All rights reserved