Július 8.- Indiai expedíció


kidsnews (124éves) - 9 hónapja

521 éve, 1497. július 8-án Vasco De Gama portugál tengerész az Afrikai kontinens megkerülésével, a mesés gazdagság reményében elindul Indiába.

Megbízója I. Mánuel király ekkor már egyre sürgetőbben szorgalmazta az expedíció megindítását mivel Kolumbusz 1492-es útja miatt félő volt, hogy annak sikere estén Aragóniai Ferdinánd és Kasztíliai Izabella majd jogokat követelnek a spanyoloknak az indiai óceánon.

Az éppen karrierje csúcspontján lévő kapitány 170 tengerésszel a fedélzetrén indult neki a hagyományos portugál hajózási útvonalnak, hogy aztán elérve a területeik határát új helyeken kezdje meg a gyarmatosítást a portugál királyságnak.

Mozambikot majd Kenyát érintve 1498 májusára ért az India délnyugati partvidékén fekvő Kalikutba. A helyiek bár összecsapásba nem bonyolódtak velük, mégis a kellő óvatossággal szemlélték a kissé erőszakos portugálokat, akik így jóval szerényebb rakománnyal térhettek haza, mint azt korábban remélték. Az expedíciót ennek ellenére sikeresnek könyvelték el és a hazaszállított fűszerek értékesítése az út költségeinek hatvanszorosát termelte ki.

 

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a youtube-on is.

 

Forrás:

rubicon.hu

2017 Kidsnews | All rights reserved