Augusztus 28 – Amikor megismerte a világ az AIDS-t.


kidsnews (124éves) - 12 hónapja

1981. augusztus 28-án az Amerikai Nemzeti Közegészségügyi Központ közzétette, hogy azonosítottak egy vírus által előidézett 100 százalékos halálozással járó, immunrendszert megtámadó betegséget, amelyet az angol rövidítése után AIDS-nek neveztek el.

A kutatások eredményei szerint egyébként a vírus terjedése korábbra, egészen 1959-ig vezethető és a szakemberek véleménye szerint először Fekete-Afrikában alakult ki. Az Egészségügyi Világszervezet becslése szerint 2007-ben már 33,2 millió ember szenvedett AIDS-ben és a betegségbe 2,1 millió halt bele. A vírus terjedésére vonatkozó elméleteket alátámasztja, hogy a statisztikák szerint a fertőzöttek jelentős része Fekete-Afrikában él.

A bejelentés óta eltelt évtizedekben már igen nagy hatékonyságú gyógyszerek kerültek kikísérletezésre, amelyekkel a vírus szaporodása jelentős mértékben lelassítható vagy akár meg is szüntethető annak ellenére, hogy ezek a gyógyszerek valójában nem gyógyítják meg a HIV-fertőzést, csak lelassítják az immunrendszer pusztulását.

Az AIDST-t okozó HIV-fertőzés vér, ondó, előváladék, hüvelyváladék és anyatej útján terjed képes terjedni, jellemzően az óvszer nélküli közösülés és az közös tűs injekciós kábítószer-használat révén. A fertőzést 8 hét elteltével lehet kimutatni.

A betegség lefolyása öt szakaszra osztható:

  1. szakasz – HIV fertőzés utáni 3-4 hét a HIV vírus lappangási időszaka, a beteg nem AIDS-es.
  2. szakasz – Primer vagy akut HIV tünetegyüttes – a HIV fertőzést követő 3-6 hétben lép fel. Tünetei: átmeneti nyirokcsomó-megnagyobbodás, láz, fáradékonyság, rossz közérzet, izomfájdalom és kanyarószerű bőrkiütések. A fertőzöttek 1-2 hét elteltével hirtelen tünetmentessé válnak.
  3. szakasz – Krónikus tünetmentes HIV betegség – Semmilyen klinikai tünet nincs, az immunrendszer funkciója kielégítő, közben a vírus szaporodása változatlan mértékben zajlik, a CD4+ T-limfociták száma folyamatosan csökken. Ez az állapot 3-8 évig tart.
  4. szakasz – Tünetes HIV betegség– Megjelenik a krónikus, megmagyarázhatatlan hasmenés időszaka, és tovább tart, mint egy hónap. Nyirokcsomó-megnagyobbodás, fogyás, lázrohamok, éjjeli izzadás, szájpenész, övsömör.
  5. szakasz – Kifejlett HIV betegség, AIDS stádium – Megjelennek a toxoplazmák az agyban, gombás fertőzések a bőrön, bronchitis és/vagy tüdőgyulladás, Kaposi-szarkóma. Ezt a szakaszt nevezzük AIDS betegségnek. Ennek átlagos időtartalma 6 hónaptól 2 évig terjed, melyet halál követ.

Ha tetszett az írásunk, oszd meg másokkal is, nyomj egy lájkot és kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a youtube-on isForrás:

hirmagazin.eu, wikipedia.hu

2017 Kidsnews | All rights reserved